Városkép
   
| Padova | Történelem | Nevezetességek | Közigazgatási felosztása | Gasztronómia | Padova Bike Expo | Érdekesség | Fotógaléria | Térkép |
Gasztronómia

vilagvarosai.hu on Facebook

Padova városa, és Veneto tartomány Észak-Olaszország keleti részén terül el. Északon az Alpok, keleten az Adria, nyugaton és délen pedig az itáliai pampák vidékei övezik. Az éghajlata mérsékelten meleg, így a klímának, a tengernek és a hegyeknek köszönhetően ideális a terület, hogy mindenféle mezőgazdasági termelést folytassanak rajta.

Cikória

Cikória (Foto: tobbe melin71)

A régió adottságait kihasználva nagyon fejlett termelés indult be, és kialakult a térség gasztronómiája. A padovai konyhában az antik Róma egyesül a francia kifinomultsággal és a német pragmatizmussal.

Radicchio

Radicchio (Foto: Daniele Muscetta)

Padovai különlegességek közé tartozik a cikória ("radicchio") alapon készült előétel, vagyis a jól hangzó "Radicchio lardellato al forno", ami magyarul kemencében sült, szalonnával megtűzdelt cikória. A tartományban nagyon sok cikóriafélét termesztenek, és az egyik legfontosabb téli élelmiszer az olaszok számára. A cikória színe lehet zöld, fehér, és vörös is. Mérete egy kisebb fej káposztára hasonlít. A formája kifelé tartva salátaszerű. Ízei sem egyformák, szintén variálódnak, lehet az édestől a kesernyésig mindenféle. Azért, hogy a cikória kesernyés ízét csökkentsék, élő tűzben sütik. A híres összeállítás a radicchio pirított pancetta-val, ami az észak-itáliaiak sajátos sonkás étele. Úgy készítik, hogy a disznó hasából kinyesett részt megfűszerezik, majd körülbelül három hónapig szárítják, hogy ehető állapotba kerüljön. Ezek mellett a parmezán, valamint egy másik padovai sajtspecialitás, az asiago szokott szerepelni a helyiek étlapján. A tejszínes ízű félkemény asiago sajtot az Alpok lejtőin készítik, enyhén kesernyésen, némi lágy lyuggatolással.

Bigoli

Bigoli (Foto: Geomangio)

Az előétel az olaszoknál kötelező, szinte mindig tésztaféle szokott lenni. A vacsorára így lehet „Bigoli all'anatra", ami magyarul kacsahúsos tészta, mellette pinot grigio szoktak tálalni.
A főfogásuk lehet a "Rollé di coniglio allo speck e radicchio in letto di spinaci". Ez az étel nyúlhúsból van, ebbe cikóriát tekernek bele, és ezt friss spenótágyon sütik meg. Köret nélkül tálalják. Jól megy hozzá a bor. Desszertnek kitűnő a „zaletti”, ami kétféle szárazkekszet takar, az egyiket mazsolával, a másikat pedig mézzel és szegfűszeggel ízesítenek.

Zaletti

Zaletti (Foto: Notitie van Lien)
Impresszum és kapcsolat - Impressum and contact